top of page

 

Dit jaar staat de dag in het tekent van Raden Ajeng Kartini. Een Javaanse aristocrate en voorvechtster van de rechten van de vrouw. Kartini werd geboren in een tijd dat vrouwen weinig of geen onderwijs ontvingen.  Kartini mocht de (Nederlandse) lagere school bezoeken tot zij 12 jaar oud was. Ze leerde onder andere goed Nederlands spreken, iets wat voor Javaanse vrouwen in die tijd zeer ongebruikelijk was. Na haar 12e jaar werd zijthuis afgezonderd, een normale praktijk om jonge meisjes op hun huwelijk voor te bereiden. Doordat Kartini Nederlands kon spreken, kon zij thuis verder leren uit Nederlandse boeken (Nederlands was destijds voor geletterde Indonesiërs de enige toegangspoort tot de Westerse cultuur) en corresponderen met Nederlandse penvriendinnen. Eén van hen, een meisje met de naam Rosa Abendanon, was een fel verdedigster van Kartini.

De correspondentie van Kartini met Rosa Abendanon en enkele andere Nederlandse vrienden werd gepubliceerd in een boek "Door Duisternis tot Licht" (Habis gelap terbitlah terang), dat heel inspirerend heeft gewerkt op de Indonesische intelligentsia en vrouwenbeweging. Zij verkondigde het standpunt dat geestelijke ontwikkeling een fundamenteel recht is, ook voor vrouwen. Zij had waardering voor de positieve kanten van de Europese cultuur, ook al had zij kritiek op het eigenzuchtige materialisme waardoor een groot deel van de koloniale heersersklasse werd gekenmerkt. 



De Huidige generatie Indonesische vrouwen heeft haar gelijkheid te danken aan Kartini, zij heeft ervoor gezorgd dat in het moderne Indonesië mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. 

Voor de 4de keer in een rij organiseert de Stichting Hibiscus weer haar jaarlijkse Culturele dag, die betrekking heeft op Indonesië, in Best.



Batik statement en batik workshops. Batik uit de context halen. De techniek is meer dan 2000 jaar oud. De stof wordt gedeeltelijk met was behandeld, dat de verf afstoot. De behandelde gedeelten blijven na het verven wit. Verschillende kleurgangen worden in verschillende patronen aangebracht, wat ieder doek uniek maakt.

De batikdoeken worden voornamelijk op bijzondere gelegenheden gedragen, maar tegenwoordig is het onder jongeren in Indonesië ook hip om moderne batikvarianten te dragen.Batik uit de context halen Tekenen met hete batikwas en waspennen op stof of rijstpapier. 



2 oktober 2009 is de Indonesische batik aangewezen als cultureel werelderfgoed door UNESCO.

Het​ Festival

bottom of page